joi, 10 ianuarie 2013

Manual de utilizare transformator de sudura



DISPOZITIVE DE CONTROL, DE REGLAJ SI CONECTARE (vezi fig. alaturata)
1.     Comutator
2.     Scala reglaj curent
3.     Bec avertizare termostat
4.     Maneta reglare curent
5. INSTALARE
Plasati aparatul  intr-un spatiu ventilat (circulatie de aer fortata cu ventilator) si asigurati-va ca in aparat nu pot intra particule de praf, vapori corozivi, sau umezeala

ATENTIE!
Inainte de a bransa aparatul verificati dacã tensiunea si frecventa de functionare înscrise pe plãcuta aparatului coincid cu tensiunea si frecventa din retea.
Aparatul se alimenteazã prin trei conductori (2p+1). Conductorul de culoare galben/verde serveste la împãmântarea aparatului (PE).

Asigurati un stecher corespunzator si verifcati conectarea corecta a cablului de alimentare
Aparatul este dotat cu sistem dublu de alimentare si la modificarea tensiunii de alimentare se va asigura schimbarea stecherului si se va regla comutatorul si surubul de blocare al comutatorului în pozitia corespunzãtoare tensiunii disponibile.
ATENTIE!
Nerespectarea acestor reguli va face ineficient sistemul de protectie prevãzut de constructor (clasa I), cu consecinte grave asupra personalului utilizator si conduce la pierderea garantiei.

5.2.PROTECTIA TERMOSTATICA
Aparatul este protejat contra supraîncãlzirii prin intermediul unui termostat. Interventia termostatului are ca efect debransarea circuitului de alimentare în momentul în care transformatorul atinge temperatura prestabilitã si aprinderea becului galben aflat pe panoul fontal al aparatului (3). Dupã câteva minute de rãcire, aparatul se rebranseazã automat, becul galben stingându-se.

5.3.BRANSAREA CABLURILOR DE SUDARE
TOATE CONEXIUNILE CIRCUITULUI DE SUDARE TREBUIE REALIZATE CU APARATUL DEBRANSAT DE LA RETEAUA ELECTRICA
CABLUL DE MASÃ
Cablul de masã trebuie legat direct la piesa ce urmeazã a fi sudatã, asigurând un contact perfect. Evitati suprafetele vopsite si /sau pãrtile nemetalice. Celalalt capat al cablului , prevazut cu mufa de conectare rapida va fi  conectat la borna cu simbolul:  
CABLUL CLESTELUI PORT-ELECTROD
Clestele portelectrod se fixwaza la una dintre extremitati, iar cealata extremitate, prevazuta cu mufa speciala se conecteaza la borna cu simbolul   

ATENTIE
-Strângeti bine extremitãtile cablurilor pentru a evita supraîncãlzirea bornelor.
-Mufele de conectare se vor rasuci bine in borne pentru a asigura un cantact cat mai bun si a evita supraincalzirea
-Utilizati cabluri port-electrod, respectiv de masã cu lungimi cât mai reduse (evitati folosirea cablurilor cu lungime mai mare de 6 metri);
-Utilizarea pieselor metalice care nu fac parte din ansamblul de sudat poate fi periculoasã si va da rezultate nesatisfãcãtoare.

5.4. MASCA DE PROTECTIE
Masca de protectie trebuie utilizatã pe toatã durata procesului de sudare în scopul protejãrii ochilor de radiatiile luminoase generate de arcul electric. In acelasi timp masca permite observarea procesului de sudare.

6. SUDAREA-  DESCRIEREA PROCEDEULUI
-  Folositi electrozi inveliti destinati sudarii in arc electric.
-  Urmati indicatile facbricantului de electrozi pentru alegerea polaritatii corecte.
Curentul de sudare se va alege în functie de diametrul electrodului utilizat si de tipul de îmbinare doritã (vezi tabelul de mai jos )

Diam max
CURENT  SUDARE(A)
(mm)
min
max.
1.6
25
50
2
40
80
2.5
60
110
3.2
80
160
4
120
200

-  Vã amintim cã, pentru acelasi diametru de electrod, pentru sudarea în plan orizontal se vor alege valori mari ale curentului, în timp ce pentru sudarea în plan vertical se vor utiliza valori mici.
-  Caracteristicile mecanice ale piesei sudate sunt determinate, în afarã de valoarea aleasã a curentului, de diametrul si calitatea electrodului, lungimea arcului, viteza de executie si depozitarea corectã a electrozilor care trebuie sã fie protejati contra umiditãtii
EXECUTAREA SUDÃRII
Tinand masca de sudura in DREPTUL FETEI, pentru amorsarea arcului electric se freacã vârful electrodului de piesã, mentinând în permanentã masca pe fatã. Miscarea este similarã cu aceea pe care o facem încercând sã aprindem un chibrit; este metoda cea mai corectã de amorsare a arcului.
ATENTIE: nu loviti electrodul de piesã; acest lucru nu va face decât sã deterioreze învelisul electrodului, amorsarea devenind mai dificilã.
-  Din momentul amorsãrii arcului, cãutati sã mentineti distanta cât mai constantã între electrod si piesã pe toata durata sudãrii (distanta recomandatã este egalã cu diametrul electrodului folosit). Inclinati electrodul la 20-30° fata de verticalã în sensul de avans.
-  La sfirsitul cordonului de sudura, se intoarce  electrodul putin inapoi, pentru evitarea formarii de cratere, apoi se ridica repede, pentru intreruperea arcului.

7.   INTRETINERE

ATENTIE!
Nu umblati în interioriul aparatului înainte de a-l fi debransat de la reteaua de alimentare.
Eventualele controale efectuate sub tensiune în interiorul aparatului pot provoca socuri electrice datorate contactului direct cu pãrtile aflate sub tensiune.
-Inspectati aparatul cu reguralitate, in functie de frecventa de utilizare si de starea de curatenie a spatiului de lucru.
-Indepartati praful din interiorul aparatului cu un jet slab de aer comprimat.
-Daca este necesar, ungeti partile mobile ale aparatului cu un strat subtire de vaselina de inalta temperatura.
-Dupa ce operatia de verificare s-a terminat, reasamblati aparatul si strangeti bine suruburile de fixare.
-Nu efectuati sub nici o forma operatii de sudare cu aparatul deschis.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu